Pages

Wednesday, 10 February 2016

Sedar-sedarlah!!

Teks:Muhammad Zulhaniff
Foto:Carian Google

        Assalamualaikum semua!setelah beberapa lama sy tak menulis di blog ni jadi,harini sy nk kongsi pendapat mengenai satu persoalan.."mengapa?""why?" dll.Ok,persoalan merupakan satu perkara yg ditanya untuk mendapatkan jawapan dan tak dinafikan memang banyak kebaikannya.

        But,sedar atau tak..ramai dalam kalangan kita yang suka timbulkan persoalan "mengapa" atau "kenapa" ni adalah untuk tutup kesalahan diri sendiri.Contoh:kenapa tak boleh pulak??kubur masing-masing...so,my point is..sedarlah sikit,tolonglah jangan jadikan suatu perkara yang baik disalah gunakan.lagipon..fikirlah,sebelum masuk kubur tu,siapa yang tolong galikan,siapa yang tolong masukkan,siapa yang tolong mandikan.

        Kalaulah kita tergolong dalam orang-orang yang macam ni..jom la sama-sama kita berubah.lastly,Jadikan soalan ini tempat mendapat ilmu dan berkongsi ilmu..bukan untuk tutup kesalahan diri dengan persoalan yang menunjukkan kita cetek ilmu.

*persoalan salah satu cara bermuhasabah diri!!
   ~think about it...

Friday, 25 December 2015

Kopi atau Teh???

Teks:Muhammad Zulhaniff
Foto:Carian Google

Assalamulaikum semua! ok,setelah beberapa kali diberi nasihat untuk memperelokkan lagi penulisan blog ni,saya akan cuba untuk aplikasikan semua nasihat dan teguran yang diberikan supaya blog ni akan menjadi satu medium dimana semua yang membaca boleh sama-sama kita ambil manfaat.Sebelum saya mula untuk topik hari ni..saya nak ucap terima kasih kepada yang telah memberi nasihat.
      
         Ok,'kopi atau teh' sebenarnya hanya satu analogi yang saya akan guna dalam perkongsian hari ni.Jadi,hari ni saya gambarkan kopi adalah diri kita yang sekarang.Teh pula adalah apa yang kita teringin untuk jadi sebelum kita jadi kopi dan kebanyakan orang pada harini seperti kopi yang nak jadi teh.
    
         So,apa yang saya nak kata...kalaulah kita ni dah jadi kopi,macam mana pula kita nak jadi teh???  Kalaulah difikirkan secara logik,memang apa yang kita harapkan takkan berlaku dan disebabkan itu..ramai antara kita yang menyesal dan tak pernah untuk lihat dengan lebih jauh(senang kata..terkandas ditengah jalan).Ya..memang apa yang sudah berlaku,tetap sudah berlaku..tapi,kita tak boleh untuk putus asa sebabnya..cuba kita fikir,bukankah masih ada cara dengan kita menghasilkan sesuatu yang baru ibarat kita campurkan teh dan kopi?? 

*saya tinggalkan tanda tanya itu untuk anda!!!

         

Thursday, 24 December 2015

Menunggu!!!

Teks:Muhammad Zulhaniff
Foto:Carian Google




Assalamualaikum semua...ok,"MENUNGGU" ni adalah satu situasi dimana kita sedang menanti sesuatu tidak kira apa pun.Contoh: tunggu kawan ataupon tunggu masa yang sesuai untuk melakukan sesuatu.Jadi,hari ni sy nak bercakap tentang 'menunggu masa yang sesuai'!! Ya, ayat 'menunggu masa yang sesuai'/'ada masa nanti' dll memang selalu kita dengar and it has become synonymous in our lives.Sebenarnya...memang ayat tu tak menjadi masalah untuk kita sebut tapi,yang menjadi masalahnya adalah kita yang menggunakan ayat tu sebagai satu medium untuk jadi seorang yang malas(it's a bit complicated to be understand).ok..senang katanya,kebanyakan orang yang selalu guna ayat ni..ada niat nak buat sesuatu tapi at last,don't make anythink.Contoh:"laaa,nanti ada masa aku buatla kerja sekolah tu!"/ "Aku tengah tunggu masa sesuai baru aku nak study betul-betul!!!. Hah...you understand what i'm talking?? So,kalaulah kita salah seorang dari kelompok ni..jom la sama-sama kita ubah.Kalau rasa macam susah...cakap kat diri sendiri:"nih..sampai bila aku nak tunggu ni..takkan masa nak mati baru nak start buat!!!".ok...so,the point is,walaupon menunggu ni memang lumrah dalam hidup kita tapi,ingat!! bukan semua benda kita boleh tunggu.especially "masa"..satu saat terlepas,dah tak ada satu saat yang lain sama dengan satu saat yang kita terlepas tu.

*Memang susah untuk berubah..
                    Tapi kita tak perlu menunggu untuk berubah
 Sebab perubahan tak kan datang kalau kita tunggu
                     Kerana perubahan sentiasa menunggu kita


Saturday, 19 December 2015

Kurang Bukan Takdak!!!!

Teks:Muhammad Zulhaniff
Foto:Carian Google



Assalamualaikum!!! ok,dah beberapa hari sy tak update benda baru sebab sy nih kurang sikit idea but...bila sy fikir balik,that's what i can write about!! "KURANG".yup..harini sy nk sembang tentang perkataan kurang...ok,kurang nih satu keadaan tak cukup.cth:tak cukup air,makan,tidur dll tapi harini kita ketepikan dulu tentang tu sbb sy nk ckp tentang pendapat kebanyakan org yg rasa diri depa kurang dapat perhatian/kasih sayang.ok...kalau lah kita pernah berada dalam kelompok org mcm nih..mintak2 laa supaya kita berubah sbb pa?? ok..1st,cuba kita fikir balik sebenaqnya..kita nih kurang ja dapat perhatian bukan tak dapat terus so,cuba lah untuk tarik perhatian org dengan kejayaan!!ni tak...kebanyakan org yg rasa kurang perhatian/kasih sayang ni selalu buat benda tak sepatutnya kononnya protes nk tunjuk yg dia hebat.just think! kenapa kita tak pernah pulak tunjuk yg kita hebat dalam sesuatu macam mencipta,pandai dalam pelajaran dll..orang yg pandai lawan saja pon boleh berjaya(Fighter).tu 1st..ok, 2nd...fikirkan balik,kenapa kita kurang dapat kasih sayang/perhatian!! sbbnya...kebanyakan orang yg kurang dapat perhatian sebenaqnya kurang jugak fikirkan orang yg dia nakkan perhatian.cthnya mak,ayah dll.sbb apa sy cakap macam tu?? ok,sbbnya...yala,kalau kita takmau fikir tentang orang lain,kenapa kita nk suruh orang lain fikirkan kita?? am i right??so..the point is,kalaulah kita kurang dapat perhatian dari seseorang..tak semestinya kita tak perlu untuk berjaya sebab itulah medium untuk kita berjaya!!

*biarlah org lihat kita dalam sinaran kejayaan
                                   bukan dalam kegelapan kemurungan......

#nak orang lain fikirkan kita?..fikirkan orang lain dulu!!

Sunday, 13 December 2015

"Kelebihan" atau "kebolehan"??

Teks:Muhammad Zulhaniff
Foto:Carian google


Assalamualaikum semua!! ok..kelebihan dan kebolehan,bila sebut ja perkataan nih ramai yg aggap satu benda yg tak perlu pon kita ambil tahu...as for me,siapa yg fikir mcm tu,actually..him or her are not a good thinker but sy tak kata yg depa tu bodoh dll,cuma tak sependapat dgn sy la (jgn salah faham).ok..harini sy nk sembang tentang kelebihan dan kebolehan yg ramai org salah anggap.1st,kelebihan...kelebihan ni apa yg mmg asalnya ada pada kita,tak usaha tapi dapat.cth:cepat pick up,pandai berkata2 dll.kebolehan plk...mmg dah ada tapi kita dapat hasil pada usaha kita.cth:pandai memasak,belajar dll.so,what i want to talk is...most of the peoople..kita terlalu bergantung kepada kelebihan yg kita ada dan taknak develope kita punya kebolehan.kalau lah kita salah seorang daripada ni..mintak2 la kita berubah sbb pa??sbb nya..bayangkan kalau lah satu masa,kita punya kelebihan dah takdak..kita boleh bergantung pd apa lagi.just kita punya kebolehan yg boleh tlg masa tu sbb kebolehan datangnya daripada usaha.the point is...jgn jadi seorang yg hanya gunakan kelebihan tanpa bangkitkan kebolehan yg ada.apa salahnya kalau kita gabungkan kelebihan dan kebolehan yg kita ada??think!!it'll help us too,not somebody else.

*tak salah jadi seorang yg ada banyak kelebihan
                                tapi...jgn lupa!! kebolehan menjadikan kelebihan lebih hebat

#develope kita punya kelebihan..dah kita punya,nk suruh sapa lagi yg tlg buatkan..
    FIKIR-FIKIRKAN!!!!

"Bohong" membebankan

Teks:Muhammad Zulhaniff
Foto:Carian Google


Assalamualaikum semua!!ok,"Bohong" adalah satu amalan yg kerap berlaku tak kira masa,tempat,perkara dll and samada kita yg kena bohong tak pun kita yg membohong.senang kata mmg "bohong" ni cukup sinonim la dgn kehidupan kita.Org yg bohong ni sebenaqnya ada banyak sbb..melawak,nak perhatian dll.jadi,harini sy nk sembang sikit tentang bohong yg bawak kpd perkara negatif..macam bohong sebab nak lepas dari kesalahan.ok,bohong jenis nih,tak kirala apapon alasan..tetap salah dan sebenaqnya membebankan diri sendiri.ok contohla..kalau lah sy mencuri dkt asrama dan kawan2 dpt tau mmg saya yg mencuri.tapi,bila sy mengaku yg sy mencuri dan bagi alasan yg bohong mcm mak ayah nk bercerai dll...sebenaqnya benda ni akan merumitkan lagi keadaan.ya la,cuba bayangkan..kita dah sangkut dengan masalah mencuri,tu dah satu bebanan..lepastu kita bohong pulak,tambah lagi satu beban.kan dah berkali ganda beban yg kita tanggung.lagi satu..bila kita dah start bohong tentang tu..kita kena keep going untuk terus membohong.bayangkan pulak kalau kantoi!! apa pulak masalah yg kita akan hadapi??THINK!!! daripada cuma ada satu masalah..sebab bohong ja...dah berganda.kalaulah kita jujur ja masa tu..masalah akan settle!!kita kena tindakan sbb salah kita then,just hidup mcm biasa.tak payah nk pikiaq apa dah.just nk pikiaq mcm mana nk berubah.so,Jangan la kita kuat sangat bohong!!

*INSAF-INSAFLAH!!!

Friday, 11 December 2015

Hidup membentuk pengalaman,Pengalaman membentuk kehidupan

Teks:Muhammad Zulhaniff
Foto:Carian Google


Arif: Rul...macam mana kau boleh jadi usahawan hah???berjaya pulak tu.

Rul : Kalau kau nak tahu la..aq ni boleh jadi macam sekarang sebab aq belajar dari Pakcik aq masa kecik2 dulu

Arif : Kiranya dari kecikla kau memang pandai meniaga ni???

Rul : Tak jugak!!aq selalu buat benda yg baru dalam perniagaan aq.jadi,dah banyak kali aq gagal sebelum jadi macam sekarang...


Assalamualaikum semua....ok,harini sy nak sembang ckit tentang 'PENGALAMAN'.sebenaqnya, sedar atau tak yang kita ni boleh ada pengalaman sebabnya kita hidup dan hidup kita sendiri pon adalah satu pengalaman!!! jadi,because of that...kehidupan yang kita bina datangnya dari pengalaman yg kita dapat masa kita hidup.so,dalam hidup nih,kita ada pilihan..kita nak pilih jalan yang baik atau jalan  yang buruk and ingat! pengalaman yang buruk tidak semestinya menjadikan kita seorang yg tidak baik.pengalaman yg buruk sebenarnya membuatkan kita lebih berfikir samada nk terus maju atau kekal pada takok lama.dan jangan kita terlalu seronok kalau lah kita rasa yg kita takdak pengalaman yg buruk sbb..ianya akan buatkan kita tidak mahu berubah menjadi lebih baik.so,the point is...kehidupan yang baik dapat dibina melihat kepada bagaimana kita gunakan pengalaman yang ada!! walaupon mempunyai pengalaman yg buruk,kita still boleh berjaya kalu kita usaha untuk ubah diri kita.

*Pengalaman membentuk satu kehidupan
                                        jadi,sentiasalah cari pengalaman yg akan membantu kita!!